اثرات مضر برخی از افزودنی های خوراک مصنوعی بر سلامت دام و مصرف کننده و قیمت های گزاف پیش مخلوط های تجاری (Adegbenro، 2015) و محرک های رشد ضد میکروبی کاهش یافته است. (AGPs). از این رو، این موارد منجر به ترویج افزودنیهای خوراک گیاهی (PFAs) در جیرههای طیور شده است، زیرا صرفه اقتصادی دارد و در صورت مصرف مناسب هیچ اثر باقیماندهای بر روی انسان ندارد. بنابراین، تمرکز این مقاله مروری بر روی کارایی افزودنیهای خوراک گیاهی در تولید طیور است. مزایای افزودنی های خوراک گیاهی به طور کلی، افزودنی های خوراک گیاهی به نیازهای غذایی حیوانات کمک می کنند، زیرا برخی از آنها جایگزین مناسبی برای پیش مخلوط های طیور هستند و به عنوان آنتی بیوتیک عمل می کنند. و آنتی اکسیدان ها در داخل بدن و همچنین در خوراک (Suganya et al., 2016). برخی از مزایای PFA ها عبارتند از: عملکردهای ضد اکسیداتیو افزودنی های خوراک گیاهی بر خواص آنتی اکسیدانی PFA در خوراک و همچنین محصولات طیور نمی توان بیش از حد تاکید کرد. این اکسیداسیون لیپیدها را به تاخیر می اندازد و از آن جلوگیری می کند، ترشیدی خوراک دام را کاهش می دهد یا به حداقل می رساند، تشکیل محصولات اکسیداسیون سمی را به تاخیر می اندازد و به حفظ کیفیت غذایی خوراک کمک می کند (Muanda et al., 2011). چندین محقق خواص آنتی اکسیدانی گیاهان و ادویه هایی مانند نعناع، آویشن و پونه کوهی را گزارش کرده اند. فعالیت های آنتی اکسیدانی نعناع به وجود ترپن های فنلی و مقادیر زیادی از مونوترپن ها، تیمول و تیمول نسبت داده می شود. کارواکرول در آویشن و پونه کوهی (رحیم و همکاران، 2011). وجود ترکیبات گوگرد در سیر و پیاز نه تنها برای کاهش اثرات لیپیدی، بلکه از اکسیداسیون لیپوپروتئین های کم چگالی در طیور گزارش شده است
در طول سالها، نگرانیهای فزاینده در مورد تأثیر منفی محرکهای رشد ضد میکروبی :
(Anti- microbial growth promoters)
تحقیقاتی را در مورد استفاده از افزودنیهای خوراک گیاهی در تولید طیور به منظور اطمینان از عملکرد بهتر پرندگان و همچنین ایمنی در زنجیره غذایی آغاز کرده است. افزودنیهای خوراک گیاهی ترکیبی هستند که از انواع گیاهان، قسمتها، عصارهها و اسانسهای آن به دست میآیند که دارای مواد مؤثره و دارای اهمیت قابل توجهی هستند. برخی از عملکردهای آن شامل اثرات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی بر روی خوراک و لاشه طیور و همچنین افزایش طعم خوراک می باشد.علیرغم تأثیرات مفید PFAها،مسائل بحث برانگیز متعددی در مورد دوز مناسب برای استفاده در تولید طیور پدیدار شده است. این ممکن است به دلیل تفاوت در اعمال ادافیک و اقلیمی بر روی گیاهان موجود در نقاط مختلف جهان و مرحله برداشت گیاهان باشد که استاندارد کردن سطوح گنجاندن افزودنیهای خوراک گیاهی در جیره طیور را به ظاهر دشوار میکند. با این حال، واضح است که افزودنی های خوراک گیاهی به عنوان جایگزین بهتری برای محرک های رشد ضد میکروبی واجد شرایط هستند زیرا ایمن و سازگار با محیط زیست هستند.
تعدادی از مزایای استفاده از افزودنی های گیاهی به خوراک دام و طیور
1- عملکرد ضد اکسیداتیو
عملکردهای ضد اکسیداتیو افزودنی های خوراک گیاهی بر خواص آنتی اکسیدانی PFA ها در خوراک و همچنین محصولات طیور نمی توان بیش از حد تاکید کرد. اکسیداسیون لیپیدها را به تاخیر می اندازد و مهار می کند.ضمن اینکه ترشیدگی را کاهش می دهد یا به حداقل می رساند خوراک دام، تشکیل محصولات اکسیداسیون سمی را به تاخیر می اندازد و به حفظ کیفیت غذایی خوراک کمک می کند (مواندا و همکاران، 2011). چندین محقق خواص آنتی اکسیدانی گیاهان و ادویه هایی مانند نعناع، آویشن و پونه کوهی را گزارش کرده اند. فعالیت های آنتی اکسیدانی نعناع به وجود ترپن های فنلی و مقادیر زیادی مونوترپن، تیمول و کارواکرول در آویشن و پونه کوهی نسبت داده می شود (رحیم و همکاران، 2011).
2- عملکرد ضد میکروبی
افزودنی های گیاهی به دلیل اثرات ضد میکروبی خود در برابر پاتوژن ها شناخته شده اند. مطالعات Ayachi و همکاران. (2009) اثر in vitro برخی از عصارههای توت، خرما و آویشن را بر روی جدایههای E. coli و Salmonella از مرغ نشان داد. مشاهده شد که آویشن به دلیل وجود ترکیب فعال: تیمول و کارواکرول در برابر سالمونلا و همچنین در برابر قارچ هایی مانند کاندیدا آلبیکنس موثر است. به همین ترتیب، برگهای گردو (Juglandaceae) رشد جوجهها را افزایش داده و تکثیر کلستریدیوم پرفرنجنس را در آنها کاهش میدهد (Mathis et al., 2007). از این رو، ترکیب چندین PFA سازگار با مواد شیمیایی، این کار را انجام می دهد آن را در برابر چندین نوع ارگانیسم های بیماری زا موثرتر می کند.
3- خوش خوراکی و عملکرد مناسب در گوارش
برخی از PFA ها طعم، خوش طعمی و مقبولیت خوراک طیور را بهبود می بخشند که به ارتقای عملکرد آنها کمک می کند. بسیاری از PFA ها اثرات مفیدی بر روی دستگاه گوارش مانند اسپاسمولیک و ملین یا ضد نفخ دارند. عصاره دارچین، آویشن و میخک تولیدات گوارشی صفرا، مخاط، بزاق را تحریک می کند و فعالیت آنزیم ها را بهبود می بخشد. علاقه تغذیه ای همچنین برخی از روغنهای استخراجشده از گیاهان تأثیر مثبتی بر فعالیت تریپسین و آمیلاز در جوجهها داشته و اثر محرکی بر مخاط روده جوجهها برای حفظ تعادل در میکروبهای موجود در روده آنها دارد.(جمروز و همکاران، 2006).
4- بهبود عملکرد تولیدی جوجه های گوشتی
افزودنی های گیاهی بهبود قابل توجهی را در عملکرد تولید طیور از نظر افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک مرغ افزایش می دهند. این بهبود به دلیل در دسترس بودن مواد مغذی بالا به دلیل تغییرات در اکوسیستم روده نسبت داده شد. مکمل دانه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum) ضریب تبدیل غذایی جوجه های گوشتی را به طور قابل توجهی بهبود بخشید که ممکن است با تغییرات مورفولوژیکی در بافت های دستگاه گوارش مرتبط باشد (Mamoun et al. 2014) در حین استفاده سیر (Allium sativum)، آویشن (Thymus vulgarus) و گل ذرت (Echinacea purpurea) بهعنوان مکملهای خوراک، طیف وسیعی از اثرات مفید را بر عملکرد تولید جوجههای گوشتی بر اساس مطالعات انجام شده توسط Onibi و همکاران 2009، اعمال کردند. استفاده از مکمل سیر خام به نسبت 5000 تا 500 میلی گرم بر کیلوگرم جیره باعث افزایش وزن جوجه های گوشتی شد. علاوه بر این، استفاده از پودر برگ مرکب (Moringa oleifera، Ocinum gratissimum، Manihot esculenta، Telfaria occidentalis و Vernonia amygdalina) به عنوان جایگزینی برای پیش مخلوط جوجه های گوشتی تجاری برای بهبود شاخص های خونی جوجه های گوشتی گزارش شده است (Adegbenro et al., 2012). جوجه های گوشتی که 10 گرم عصاره برگ تلخ (Vernonia amygdalina) به صورت خوراکی داده می شود، افزایش وزن و حفظ بدن را همراه با خاصیت ضد میکروبی عصاره برگ در مقایسه با جوجه های داده شده با آب ساده و آب مخلوط نئوسریل (AGP) بهبود بخشیده است .(Osho et al., 2014)
5- بهبود عملکرد تولیدی تخم پرندگان تخمگذار با خوراک گیاهی مواد افزودنی
آزمایشهای متعددی بر روی اثرات افزودنیهای گیاهی مختلف بر روی پرندگان تخمگذار انجام شده بود. مشخص شده است که سیر (Allium sativa) دارای خواصی است که باعث افزایش تولید تخم مرغ، کاهش میزان کلسترول سرم و زرده و بهبود پاسخ ایمنی در لایه ها می شود (Azeke and Ekpo, 2009). به همین ترتیب، آرد برگ مرکب (Moringa oleifera، Ocinum gratissimum، Manihot esculenta، Telfaria occidentalis و Vernonia amygdalina) همانطور که توسط Adegbenro (2015) گزارش شده است، فاش کرد که استفاده از آن تا 5٪ به عنوان محرک اشتها عمل می کند، زندگی سالم را تسهیل می کند و تولید قد را افزایش می دهد. . همچنین، افزایش وزن بهتر، مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک، تولید بهتر تخم مرغ روز مرغ، وزن تخم مرغ، عرض زرده و ارتفاع آلبومین خوب توسط مری (2015) زمانی که 50 میلیلیتر و 100 میلیلیتر موسیلاژ برگ آب به پرندگان داده شد، گزارش شد. مکمل غذایی پودر سیر باعث ایجاد تفاوت های مثبت در مصرف خوراک، راندمان خوراک و تولید تخم در طی 12 هفته در پرندگان شد (کانوگولاری و همکاران، 2010).
6- اثر افزودنی های گیاهی خوراک بر داخلی و ویژگی های خارجی تخم مرغ:
PFA ها معمولاً به عنوان رنگ آمیزی برای زرده تخم مرغ استفاده می شوند. تأثیر 1 و 2 درصد مکمل غذایی با زیست توده کلرلا بر غلظت کاروتنوئیدهای کل و منفرد در زرده تخم مرغ مورد مطالعه Kotrbacek و همکاران. (2013) نشان داد که افزایش قابل توجهی در رسوب کل کاروتنوئیدها در زرده تخم مرغ و در نتیجه ویژگی های رنگ آن وجود دارد. همچنین گنجاندن هزینه ای (Tanacetum balsamita) به میزان 1.5 و 2 درصد در جیره غذایی مرغ های تخمگذار دارای یک تأثیر مثبت و معنی داری نه تنها بر رنگ زرده تخم مرغ، بلکه بر عملکرد کلی تولید و شاخص های خونی (سطح پایین تر تری گلیسرول و کلسترول) لایه ها (نوبخت و مقدم، 1392). Adegbenro (2015) گزارش داد که پودر برگ مرکب از پنج وعده غذایی مختلف برگ (Moringa oleifera، Ocinum gratissimum، Manihot esculenta، Telfaria occidentalis و Vernonia amygdalina) که برای جایگزینی رژیم غذایی لایه های پرمین تجاری در محدوده 2٪ -5٪ استفاده می شود به بهبود رنگ زرده تخم مرغ و خوش طعم بودن جیره کمک می کند. علاوه بر این، او تأیید کرد که گنجاندن پودر برگ مرکب در جیرههای لایهای در کاهش کلسترول در زرده تخممرغ مؤثر است و در نتیجه به عنوان یک پتانسیل عمل میکند.
عامل هیپوکلسترولمیک PH زرده و آلبومین پایین در مورد تخمهای جمعآوریشده از پرندگان تخمگذار تغذیهشده با پودر برگ مرکب با pH بین 7.0-9.0، 6.4 و 7.1-7.9 به ترتیب برای سفیده، زرده تخممرغ و تخم مرغ کامل گزارش شد.
PFA ها محصولات طبیعی هستند که ثابت کرده اند کمتر سمی، بدون باقی مانده و افزودنی های خوراکی به ظاهر ایده آل در تولید طیور و تولید دام به طور کلی هستند. چندین اثر مفید PFA بر روی کیفیت گوشت ذخیره شده بر اساس خواص آنتی اکسیدانی آنها از نظر کاهش اکسیداسیون لیپید، ایمنی میکروبیولوژیکی و کیفیت در نگهداری گوشت در مراحل خام یا پخته از طریق ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آنها ثبت شده است.
توابع (Onibi et al., 2009). کاهش عوامل بیماریزا در روده و همچنین مهار باکتریهای بیماریزا در نتیجه تجمع بالقوه اجزای فعال PFA در بافتهای متابولیک، محیط سالم روده را ارتقا میدهد که به نوبه خود به کاهش آلودگی لاشه در هنگام کشتار کمک میکند (Puvaca et al., 2013). از این رو، سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA) استفاده از PFAs در جیره دام را یکی از موثرترین راه های کاهش آلودگی مواد غذایی و در نتیجه انتقال تعدادی از بیماری های منتقله از طریق غذا به انسان دانست.