گشنیز دارای ترکیبات مفیدی مانند لینالول، کامفور و آلفا-پینن است که خواص آنتیاکسیدانی، ضد میکروبی و ضد قارچی دارند. این ترکیبات میتوانند به بهبود عملکرد گوارشی و تقویت سیستم ایمنی دام و طیور کمک کنند. همچنین، گشنیز میتواند به افزایش اشتها و بهبود نسبت تبدیل خوراک به وزن کمک کند. گشنیز نوعی ضدعفونی کننده ی بدن پرنده هست که به هضم غذا در بدن و دفع در پرندگان مولد کمک میکند و تقویت قوای جنسی در حیوانات را بدنبال دارد. این گیاه اثرات قوی علیه باکتری های بیماریزا مثل اشرشیاکلی و کلستریدیوم پرفرنژنس دارد. پودر دانه گشنیز می تواند به عنوان یک جایگزین طبیعی برای آنتی بیوتیک های مصنوعی و محرک های رشد در جیره طیور استفاده شود.
اثر گشنیز بر عملکرد طیور
– بهبود درصد لاشه و افزایش وزن بدن با ۱.۵% پودر گشنیز در جیره جوجه گوشتی (تاثیرات مثبت با 3-1%)
– افزودن 1 تا 2% گشنیز به جیره بلدرچینهای تخمگذار: افزایش مصرف خوراک، بهبود کیفیت تخم (وزن، زرده، آلبومین، واحدهای هاف) و افزایش احتباس مواد مغذی
– افزایش وزن جوجه های گوشتی، بهبود ضریب تبدیل و بهبود گوشت (کاهش معنی دار سطح چربی شکم) با حدود 1 تا 2.5 گرم گشنیز در جیره جوجه های گوشتی (کاهش هزینه و افزایش قابل توجه سود تولید)
– بیشترین افزایش وزن، بهترین ضریب تبدیل خوراک، بالاترین عملکرد لاشه و وزن کبد و کمترین درصد چربی شکمی و کلسترول با جیره 2 درصد دانه گشنیز
– جیره 1 درصد دانه گشنیز عملکرد بهتر نسبت به جیره شاهد با آنتی بیوتیک 0.5 درصد
– کاهش غلظت گلوکز در جوجه های گوشتی با عصاره گشنیز در آب
– بهبود تیتر آنتی بادی علیه بیماری نیوکاسل، برونشیت عفونی و بیماری بورس عفونی در جوجه های گوشتی